WK masters allround in Quebec

In nieuws by lma

door Martin Heerma

Het is een flinke reis naar Quebec city. Het is qua schaatslocatie nog redelijk onbekend. Maar de nieuwe ijshal is prachtig. Het is een mooie mix tussen Thialf en de Elfstedenhal, ook op zeeniveau gelegen. Van 27-29 januari 2023 werden hier de Wereldkampioenschappen allround voor masters gehouden. Met een groep van 31 Nederlanders en 97 deelnemers uit acht andere landen was het toernooi goed bezet. Vanuit LMA deden dit kampioenschap Marco en Martin mee in de respectievelijke klassen M60 en M50.

In de dagen voordat het toernooi losbarstte is Quebec en de naaste omgeving verkend. Een klein, maar mooi oud centrum van de stad, de vele watervallen rondom Quebec en als echte aanrader het ijshotel op steenworp afstand zijn mooie bezienswaardigheden. Samen met andere Nederlanders was dit een leuke afwisseling van het dagelijkse patroon van eten, trainen, slapen..

Schaatsen is een vrij heldere sport qua voorspelbaarheid. Vaak is op voorhand al duidelijk wie in de verschillende leeftijdsklassen de grootste podiumkans hebben. Simpelweg doordat de meeste deelnemers al meerdere seizoenstijden hebben staan. Dit jaar was dat echter iets anders. Verschillende locale schaatsers hadden geen tijden staan, of deze waren tenminste niet gepubliceerd. Hierdoor was de voorspelbaarheid minder groot. Dit gold ook voor de klassen M60 en M50. Daarnaast deden twee oud olympisch kampioenen mee. Als grote publiekstrekker, en naamgever van de 400m baan, stond Gaetan Boucher (M65) op de lijst en iets minder bekend, maar zoals later bleek niet minder snel, deed ook Francois Drolet (M50) mee.

Het toernooi werd ingedeeld met een 500m-3000m combinatie op vrijdag, een 1500m op zaterdag en de afsluitende 5000m op zondag voor de M30-M60 categorie├źn. Voor de dames en oudere heren was de verdeling 500m-1500m, 1000m en 3000m. En, het toernooi was via de livestream met meerdere camera-invalshoeken en een duidelijke tijdswaarneming goed te volgen door het thuisfront.

Het was spannend. Met als conclusie dat Martin tweede werd in zijn leeftijdscategorie, achter voormalig olympisch kampioen Drolet. En, Marco in zijn klasse 6e van de 14 deelnemers werd. Verdienstelijk! Beiden reden 4 season bests. Daarnaast schaatste Martin het beste puntentotaal van alle Nederlandse deelnemers bij elkaar. Een mooie vermelding is nog voor oud-LMA rijdster Henriette Goede, zij werd in haar klasse kampioen.

Nu op naar de Nederlandse kampioenschappen in Breda op 11 en 12 februari.