NK Masters Allround en Afstanden, Breda

In nieuws by lma

door Imme kampen

Elf februari, het is zover, toch wel waar we het hele jaar voor hebben getraind. Het NK masters gaat weer van start. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, mogen de dames de aftrap geven, vergezeld door de heren van 65 jaar en ouder staan zij in het middagprogramma.

Er wordt vooraf op allerlei manieren aan warming up gedaan, fietsend, lopend, springend of hier en daar met elastieken. Daarna kunnen we het ijs even ‘voelen’ met het inrijden. Al snel is duidelijk dat dit geen snel ijs is, in combinatie met een extreem hoge luchtdruk, kortom dit zijn zware omstandigheden. Bij de dames mag Astrid als eerste van start. Na een goede opening komt zij helaas ten val in de bocht. Suzanne rijdt zeer sterk naar een eerste plaats. Imme sluit de 500 meter af met een tweede plek achter Suzanne.

De kleedkamer loopt weer vol met dames, iets minder gespannen dan net. Teleurstelling en euforie wisselen elkaar af. De mentale voorbereiding voor de 1500 meter begint. Astrid schaatst zich naar een vijfde plek. Suzanne en Imme nemen bij de dames 40+ de eerste en tweede plek in.  

Dan kunnen de mannen inrijden en zich voorbereiden op hun toernooi. Bij de heren 45+ rijden Maarten en Azamat in de late middag- en avonduren mooie races. Maarten wordt zowel 4e op de 500 en op de 3km. Azamat wordt op beide afstanden 7e.

Bij de heren 50+ rijdt Martin naar een gouden plak op 500 meter, met een flinke voorsprong op de concurrentie. Joost schaatst een 6e plek hier maar zijn afstanden komen nog. Op de 3km valt Martin net buiten het podium met een 4e plek. Joost pakt de bronzen medaille. Bij de heren 60+ staan Marco en André klaar. Marco rijdt op de 500 meter naar een 5e plek en André plek 10. De 3km is Marco 7e en André 8e.

De kaarten zijn geschud en nu beginnen al wat schaatsers te rekenen. Wat zijn de kansen op de afsluitende afstanden en waar moeten we die pakken?

Helaas moeten André en Astrid zich op de tweede dag door een virus afmelden. Het kampioenschap is sowieso door veel ziekmeldingen geteisterd. Suzanne en Imme strijden verder. Suzanne pakt de winst op de 1000 meter en Imme wordt tweede. Op de 3k mogen ze tegen elkaar rijden, Imme probeert nog met een gekke actie de winst te pakken maar houdt dit niet vol. Suzanne heeft een mooie clean sweep en Imme wordt overal tweede.

Bij de mannen is er meer spanning te vinden. Azamat pakt een 6e plek op de 1500 meter maar valt dan net buiten de eerste zes. Zijn toernooi zit erop. Maarten wordt consequent weer 4e en mag een 5k rijden. Hij maakt er een goede strijd van en wordt ook hier 4e. Dat brengt hem ook op een eindresultaat van nummer 4 op het allround toernooi; een mooi debuut bij het NK Masters.

Bij de mannen 50 mogen Martin en Joost tegen elkaar rijden. Met recht de spannendste rit van het toernooi. Met 0,02 seconden voorsprong wint Martin de 1500 meter voor Joost die tweede wordt. Joost pakt op de 5km een tweede plek. Martin rijdt zich naar plek 4. Joost mist net op 0,1 punt de 3e plek en wordt 4e op het Allround toernooi. Martin pakt de winst in hun categorie en mag zich Nederlands kampioen allround noemen bij de Masters. Dan rijdt Marco bij de mannen 60 naar een 7e plek op de 500 meter. Hij zit dan bij de eerste 6 van het klassement en mag ook een 5k. Hij schaatst zich naar een 6e plek op de 5k en zo ook een 6e plek op het Allround toernooi. Ook voor hem een geslaagd toernooi. 

Het was een zware strijd waar we met tevredenheid op terug kunnen kijken. LMA keert huiswaarts met twee gouden, zeven zilveren en twee bronzen medailles. Een mooie oogst.