12 vragen aan Mario, Nederlands kampioen masters

In nieuws by lma

Mario Hagen, nedelands kampioen masters 2016

Ging je naar het NK met het idee dat je Nederlands kampioen kon worden?
In aanloop naar het weekend wist dat ik er goed voor stond, maar er zijn vier a vijf mannen die erg aan elkaar gewaagd zijn en dan hangt het af van de vorm van de dag hoe ver je komt.

Wat dacht je toen je bij de start van de 500m bijna viel?
Ik haakte mezelf bij de start waardoor ik slechts in 11.98 opende. Maar liep daarna wel een hele goede buitenbocht. Op de kruising kon ik jagen op Wijnand Kooiman, mijn tegenstander. toen ik hem aan het einde van de kruising had bijgehaald dacht ik dat het wel goed zat.

Toch reed je slechts 42.28, voor jou niet echt een snelle tijd?
Dan moest het maar op de andere afstanden gebeuren.

Wanneer dacht je ik kan de titel hier pakken?
Toen ik de tweede dag in de auto naar Hoorn reed dacht ik: “Nou, vandaag zou ik wel eens kunnen gaan winnen”. Dat is ook een moment waarop ik dacht van hier moet ik niet te lang aan denken. Want dan wordt het erg stressvol voor me, dat gevoel heb ik weggeduwd en ben gewoon gaan rijden.

Op welk materiaal rijd je?
Viking Nagano met sprintbuizen, gewoon de standaard vikingschoen geen gekke moeilijke dingen eigenlijk.

Je bent één van de weinige schaatsers die nog sokken draagt, waarom is dat?
Eerst reed ik nog op skeelerschoenen van Viking, met rul leer en daarmee had ik grip op mijn voeten. De schaatsschoenen waar ik nu op rij hebben glad leer aan de binnenzijde. Ik trek mijn tenen altijd een beetje op als ik schaats en dat gaat dan een beetje irriteren als ik geen sokken aan heb, vandaar.

Wat heb je gegeten de avond voor het NK?
Wacht even, dat weet ik eigenlijk niet meer. Zaterdag en zondag heb ik ’s middags kalkoen met pasta gegeten en ’s avonds een broodje op de ijsbaan, maar wat ik vrijdag gegeten heb weet ik echt niet meer.

Let je erg op je voeding?
Ja, ik ben wel met mijn voeding bezig. Niet met biologische voeding want meestal koop ik de ingrediënten gewoon in de supermarkt. Zo eet ik nooit gestold vet maar altijd olijfolie of zonnebloemolie. Veel salades en wat minder brood. Snacks, zoals kroketten daar heb ik geen behoefte aan. Ik snoep niet veel, wat ik wel lekker vind zijn countrykoekjes van de AH, Dat zijn een soort haverkoekjes en die zijn een stuk minder vet.
De dag na het NK dacht ik vanmiddag ga ik lekker chips eten, maar dan zat ik toch weer aan de studentenhaver omdat ik dat gewoon lekkerder vind.
Op mijn werk noemen ze mij ‘konijn’ omdat ik tussen de middag altijd een salade met kwark eet. Dat zit er gewoon in. Voor mij is het een vorm van leven en denk daar niet meer bij na.

Wat is je favoriete afstand?
Nu is dat de 500m.

Op de website van het LMA team staat de 1500m en op die afstand ben je ook nederlands kampioen geworden?
Ja, dat vind ik ook wel een mooie afstand, maar als je ziet welke snelheden je ontwikkelt op de 500m en hoe daarmee om moet gaan in de bochten is dat ook heel mooi.

Welke aspect zou je willen verbeteren om nog sneller te worden?
Schaatstechnisch wil ik nog verbeteren, een 1500m zo rijden dat de eerste ronde echt hard is, het liefst een 29er, en dan een seconde per ronde oplopend. Zodat ik eindelijk door de 2 minuten grens heen ga. Dan moet ik per afzet meer druk zetten, nu heb ik de neiging iets te makkelijk van mijn afzet te stappen.
Zo heb ik dit seizoen mijn techniek op de lange afstanden aangepast, ik ben wat korter en verender gaan rijden, anders had ik dit Nederlands kampioenschap nooit gewonnen.

Welke schaatser bewonder je het meest om zijn techniek of wat hij heeft gepresteerd?
Igor Zjelezovski, Ik heb hem in 1985 zien rijden tijdens het WK sprint in Heerenveen.
Zo’n grote kerel en als je dan ziet hoe hij een bocht in gaat. Geweldig.