Voorwaarden scheppen

In nieuws by lma

door André van Zaane
In het Zuid-duitse Inzell is het LMA team dit jaar voor zijn trainingskamp te gast in Haus Schwalbenest. Het chalet van Marco & Marja met uitzicht op de ijsbaan is de thuisbasis voor de komende vijf dagen. Je bent geneigd te denken dat dit de enige verandering is ten opzichte van andere jaren, maar stond toen de wedstrijd aldaar centraal in het trainingsschema. Nu ligt dit anders door het vernieuwde reglement van de KNSB. Hierdoor tellen tijden gereden in wedstrijden buiten Nederland niet meer mee als kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap. Daarom is nu gekozen voor een andere opzet.

Deze dagen staan in het teken van hard trainen met de nadruk op tempohardheid. Waarna een korte periode van taperen moet zorgen voor snelle tijden een week later bij een wedstrijd op de ijsbaan van Enschede waarvoor we weer een korte voorbereiding beleggen. De trainingsomstandigheden in Inzell zijn hiervoor uiterst geschikt. Het ligt op relatieve hoogte (700m) wat de baan in combinatie met het goede ijs snel maakt. Er rijden weinig mensen op de baan dus je kunt alle facetten van een wedstrijd trainen en vooral je bent weg van je dagelijkse afleidingen waardoor al je aandacht bij het schaatsen ligt.

De trainers hebben deze mogelijkheid ten volle benut met gevarieerde trainingen en hoewel de vermoeidheid per dag toenam zag je ook het effect terug de rondetijden. Hiermee heeft het transponder-rondje officieel zijn intrede gedaan. Het bestond al langer als leuk om te doen, maar wordt nu dus ingezet als meetmiddel. Dit verdient enige uitleg; we rijden allemaal met een transponder om onze enkel. Op iedere ijsbaan worden je rondetijden geregistreerd en verschijnen live op een website. Wat je doet is vaart maken en vervolgens probeer je met vliegende start een zo snel mogelijke ronde te rijden. Terugkomend op het trainingseffect zag je op de slotdag veel van ons ondanks de zure benen toch de snelste transponderrondjes rijden. Nu volgt een korte periode van relatieve rust en dan zijn de voorwaarden voor een goede wedstrijd geschapen. Ik wens alle loonmasters mooie tijden toe.