Betere tijden

In nieuws by lma

door André van Zaane
Ook voor ons is één van de belangrijkste toernooien in het seizoen het Nederlands Kampioenschap. Ieder jaar wordt dit toernooi georganiseerd door de KNSB en verreden op steeds een andere ijsbaan. Dit jaar wordt het NK Masters op 10 en 11 februari 2018 verreden op Sportcentrum Kardinge in Groningen dat gebouwd is in 1993. Het heeft een opvallend uiterlijk en beschikt over een volledig overkapte ijsbaan die echter niet als indoorbaan mag doorgaan omdat de hal niet compleet afgesloten kan worden van de buitenlucht. In het dak van de ijshal bevindt zich een aantal verticale openingen waar doorheen, bij zware regenbuien, nog water op het binnenterrein terecht kan komen. Toch is de baan de op twee na snelste ijsbaan van Nederland en de nummer 26 op de lijst van snelste ijsbanen ter wereld.

Lekker belangrijk zul je denken, maar dat is het niet. Want in tegenstelling tot bijna alle andere wedstrijden die wij schaatsen, is de eindtijd per afstand op het NK niet zo heel belangrijk als wel het tijdsverschil met je concurrenten. Je rijdt namelijk verdeeld over twee dagen een klassement over vier afstanden: voor de mannen 500m, 1500m, 3km en 5km en voor de vrouwen 500m, 1000m, 1500 en 3km.

De beste schaatser/schaatster na vier afstanden wordt Nederlands kampioen, maar ook de andere podiumplaatsen tweede en derde zijn ereplekken waar het Wilhelmus voor gespeeld wordt. Los van dat er een Nederlandse titel op het spel staat is het leuk jezelf onder gelijke omstandigheden te meten met de beste rijders uit heel Nederland in jouw categorie, dus je begrijpt dat iedereen hier aan de start wil staan. Alleen is dit niet zo eenvoudig. Om in aanmerking te komen voor een startbewijs voor het NK Allround voor Senioren B en Masters dien je je voor 15 januari 2018 over de selectieafstanden te plaatsen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Het hele seizoen rijden we wedstrijden over verschillende afstanden op verschillende ijsbanen. De selectieafstanden bij de mannen zijn 500, 1500 meter en 3km en bij de vrouwen 500, 1000 en 1500 meter. Bij elke wedstrijd die je rijdt op welke ijsbaan dan ook wordt door middel van de elektronische tijdwaarneming de gereden tijd doorgegeven aan een computer bij de KNSB. Aan de hand van al deze uitslagen wordt een ranglijst opgesteld. De zogenoemde SARA lijst. Deze SARA lijst dient als selectiecriterium voor het NK en is daarom heel belangrijk zodra we in oktober het ijs opstappen. Regelmatig wordt de lijst door een ieder gecheckt op wat de concurrentie gereden heeft en welke plaats jezelf inneemt op de ranglijst. Een goed resultaat blijft dus niet onopgemerkt voor je potentiële tegenstanders. Zo ben je continue tijdens het seizoen bezig om goede tijden te rijden voor dat ene ultieme doel. Plaatsing voor het NK Masters.

Nu hebben wij schaatsers uit Amsterdam één grote handicap en dat is onze thuisbaan Jaap Eden. De Jaap Edenbaan is één van de twee laatste ijsbanen in Nederland die nog geen dak heeft. Hoewel het vaak heerlijk is om in de buitenlucht te trainen hebben de wind en regen hier nog vrij spel en spelen daarom een belangrijke rol bij clubwedstrijden. De omstandigheden maken het dan niet mogelijk om snelle tijden te rijden, dus zijn wij constant op zoek naar wedstrijden op banen als Thialf in Heerenveen, de 11-stedenhal in Leeuwarden of de ijsbaan Twente in Enschede om zo aan onze punten voor de ranglijst te komen. Zo gebeurt het regelmatig dat een auto vol Loonmasters door de Flevopolder of over de Afsluitdijk rijdt op zoek naar betere tijden.